מסע אל מחוזות ספרותיים

נתניה

תכנית המפגשים המפורטת, 2020-2021

המפגשים יתקיימו בימי ג' בשעה 19:30
תכנית המפגשים:

אח-שלי-איוב-שמי-זרחין

מפגש 1: 15.7.2020 מפגש משותף עם הסופר שמי זרחין

אח שלי איוב מאת שמי זרחין

את אמו איוב לא ראה מעולם. אולי ברחה, אולי מתה, נתנה לו את שמו וחתמה בו סוד גדול. עוד בטרם היה בן שבע החל לגנוב, קודם דברים קטנים ואחר כך חפצים יקרי ערך שנאספו לאוצר עצום.  עד שיום אחד הוא גונב את חפציהם של שרי הממשלה שבאו לביקור בבית הספר. אש של מרד ותשוקה פורצת ברחבי הארץ כולה, ומבעירה גם את אהבתו האסורה לצפנת, נערה סוערת ודחויה, מבלי שיֵדע כי היא נוצרת את חידתו. בין סערות גוף לחיבוטי אמונה, בין מלחמה לחמלה, מסתבך איוב בחייהם של בני אדם הנקרים בדרכו, וכל אחד מהם אוחז חלק מתעלומת חייו.

סיד - כריכה

מפגש 2: 8.9.2020 מפגש משותף עם הסופרת אסתי ג' חיים

סיד מאת אסתי ג' חיים

שלוש נובלות בספר: "זיכרון סמוי", "וחג לה שמח", "סיד". הדמויות בשלושת הנובלות נאבקות לחיות את החיים שהן ראויות להם מול מציאות שרירותית ועולם נטול חמלה. בנובלה הראשונה, אליה, אישה צעירה שחוותה טראומה, מנסה להיחלץ מהשפעתה ההרסנית. בנובלה השנייה, חנה, אישה המתקשה להשלים עם גילה, חוגגת את יום הולדתה השישים ותשעה בדרך לא שגרתית. בנובלה השלישית גבר קשיש בשם לצי מבקש נואשות את אהבתה של קרובת משפחתו, אסתר.

אסתי ג חיים
תשרין-איימן-סיכסק

מפגש 3: 10.11.2020 מפגש משותף עם הסופר איימן סיכסק

תשרין מאת איימן סיכסק

תצלום ישן של אישה צעירה מבצבץ במקרה ממדף בארון בגדים, ומעיר מרבצו סוד משפחתי ישן. וואחיד עאטף, מרצה צעיר לכימיה המתגורר בחיפה, כותב לאחיו הגדול היושב בכלא ומבקש ממנו שיספר לו את מה שהוא יודע על דודתם שנרצחה ביפו לפני ארבעים שנה ושמותה היה אפוף תמיד שתיקה ומועקה. אבל אחיו אינו נענה לו, וגם אמם שומרת על אחותה המתה מפניו, ואפילו אשתו של וואחיד מסתירה ממנו משהו. החקירה הבלשית-משפחתית סוחפת את וואחיד, וצעד אחר צעד הוא מתקרב אל הסוד שחשיפתו, כך מתברר לו, תטלטל לא רק את חייו, אלא את חיי משפחתו כולה.

תיקון-אחר-חצות-יניב-איצקוביץ

מפגש 4: 16.2.2021 מפגש משותף עם הסופר יניב איצקוביץ'

תיקון אחר חצות מאת יניב איצקוביץ'

פאני קייזמן יוצאת בעקבות הבעל שנטש את אחותה הבכורה. אם לא תגרור אותו באוזנו לאשתו ולילדיו – לפחות תחתים אותו על גט. השנה היא 1894, ופאני, אישה יוצאת דופן, יוצאת למסע ברחבי האימפריה הרוסית, מסע שיטלטל את כול עולמה.

מפגש 5: 16.3.2021

מפגש עם המאייר מישל קישקה לשיחה על הרומנים הגראפיים שלו:

הדור השני – דברים שלא סיפרתי לאבא
אנרי קישקה, אביו של מישל קישקה, שנעצר על-ידי הגסטאפו כשהיה בן שש-עשרה, ושרד את אושוויץ ובוכנוואלד ושורה של צעדות מוות הוא הניצול היחיד מבני משפחתו. עם שובו נשא אישה והקים משפחה, אך כניצולי שואה רבים אחרים נותר אסיר של זיכרונותיו, זיכרונות שלא מדברים עליהם, והחיים בבית התנהלו בצל סיוטים מושתקים.

בנו, מישל קישקה, מאייר, קריקטוריסט וקומיקסאי, החליט להתמודד עם העבר של אביו ובני המשפחה באיורים, אך לראשונה בחייו גם כתב, ומהחיבור הזה נוצר רומן גראפי על זכר השואה. קישקה חושף בגילוי לב ובהומור את הכאב המשפחתי הבין-דורי ומצליח להתפייס עם עצמו ועם אביו.

פלאפל עם חריף
ברומן גראפי זה מגולל מישל קישקה את סיפורו האישי מנעוריו ועד עלייתו ארצה בשנת 1974, ובמקביל מציב בפנינו מראה של החברה הישראלית ושל התהפוכות שעברה עם השנים. הבבואה של ישראל הנשקפת מהספר היא מצחיקה, מרגשת, מכאיבה, ובו בזמן מלאת תקווה.

מישל קישקה
מחר ניסע ללונה פארק - כריכה

מפגש 6: 11.5.2021 מפגש משותף עם הסופרת אילנה ברנשטיין

מחר ניסע ללונה פארק מאת אילנה ברנשטיין

במהלך ימים ספורים, כשחורף מר משתולל בחוץ, על רקע משבר קיומי מתמשך, ורגע לפני שהיא מאבדת לחלוטין שליטה על חייה, מחליטה אם צעירה, ילדה כמעט בעצמה, לקחת את שני ילדיה ללונה פארק. סיפור זה מעמיד במרכזו אישה בודדה מצויה המתמודדת עם אימהותה מול תפישת האימהות הטובה.

אילנה ברנשטיין
אמזלג - כריכה

מפגש 7: מפגש משותף עם הסופר יוסי סוכרי - המפגש נדחה לפי שעה

אמזלג מאת יוסי סוכרי

עמנואל אמזלג, אינטלקטואל מזרחי תל אביבי השקוע בתרבות המערבית, פציפיסט וגנדרן. בהיותו בן 50, לאחר התפרקות נישואיו, הוא מתחקה אחר שורשיו המשפחתיים, בוחן את את זיקתו התרבותית, את יחסיו עם האליטה האקדמאית, ואת יחסו למדינתו. מתוך הזיקות הללו עולה דמותו של אדם מורכב שחי בין העולמות, וממוקם בעמדת התבוננות קיומית.

יוסי סוכרי

תמונה ראשית: סיפור לפני השינה, 1883, אנטון אברט, אוסף פרטי, Christie’s Images, 1987 Limited
מתוך הספר: 'נשים קוראות בציור ובצילום', שטפן בולמן, בתרגום מגרמנית: טלי שוורצשטיין-בסר, עמוד 78, כנרת, זמורה-ביתן, 2009