מסע אל מחוזות ספרותיים
באר שבע - הספרייה העירונית
תכנית המפגשים המפורטת, 2023
תכנית המפגשים לשנת 2023
המפגשים יתקיימו בימי ב' בשעה 17:00

מפגש 1: יום ב', 30.1.23, בשעה: 17:00
צל ידו מאת חיים באר
הזמנה לטירה מסתורית באוסטרייה לוקחת את חיים באר לעולמות שלא שיער שיגיע אליהם אי פעם. הטירה מאובזרת בכל חידושי הטכנולוגיה, הכול בה נראה מושלם, עד שמתגלה מי אורחיה ומניין באו. ודווקא אז – במקום שייחרד עד עומקי נשמתו — הוא נמלא סקרנות, ומאחד האורחים, מרגע שהבין מיהו, הוא מתקשה מאוד להיפרד. האם תיתכן פגישה מחודשת עם אב שהשנים הקצרות במחיצתו היו טעונות וקשות? האם יהיה אפשר לברר סוף סוף את כל מה שלא התברר בזמנו, ואולי גם להתפייס? כמו בהמשך מהופך לרומן חבלים פונה באר אל המקומות ששתק בהם ואל דמותו של אביו, שנשארה אז בצל.


מפגש 2: ביום ב', 27.2.23, בשעה: 17:00
חיים שלמים מאת רוברט זטהאלר
בגיל ארבע בערך מגיע אנדריאס אֵגֶר לעמק שלרגלי ההרים ונמסר לידי איכר קשה לב, שבביתו הוא גדל ומתחשל. ילדי העמק אמנם לועגים לצליעתו, אבל עובדה זו לא מונעת ממנו להיות לגבר חסון וחזק ולפועל חרוץ, שאף לוקח חלק בהקמת הרכבל הראשון מן העמק להרים. לאורך העשורים משנה העמק את פניו, הוא נהיה מודרני ורעשני יותר. חייו של אֵגֶר, לעומת זאת, נותרים שקטים ומכונסים בעצמם, הם מושפעים בעיקר מאהבתו הגדולה למִָרי, מעונות השנה ומאיתני הטבע.


מפגש 3: ביום ב', 8.5.23, בשעה: 17:00
החזאית מאת תמר וייס גבאי
החזאית המקומית של עיירה נידחת היא היחידה שמסוגלת להזהיר מפני שיטפונות בזק המאיימים על האזור. בקרב התושבים נתפסת יכולתה ככוח על-טבעי כמעט, ומקנה לה מעמד מיוחד, אך כשהיא מנבאת שחורות, לא כולם מוכנים לשמוע את מה שיש לה לומר, יחסיה המשפחתיים והחברתיים מתערערים. החזאית, המורה והנערה והדג, שלושת פרקי הנובלה, מספרים את סיפורם של שלושה בני משפחה אחת, המתגוררים בשכנות אך בולטים בבדידותם בעולם. הנובלה מתייחסת אל יחסינו אל הטבע ועל ניסיוננו לביית את הפראי. בה בעת, יחסם של הגיבורים אל הטבע משקף את המתרחש בנוף הפנימי שלהם.


מפגש 4: יום ב', 5.6.23, בשעה: 17:00
הציפורים מאת טאריי וסוס
יונתן, סופר ישראלי הרדוף על ידי מות חברו הטוב ביותר, יוצא למסע יחד עם בנו הקטן. הם עולים אל הר שבו, על פי השמועה, מתגורר אדם בעל כישרון נדיר: ביכולתו להעלים לאנשים זיכרונות. אלא שעל ההר מתגלה ליונתן תעלומה שקשורה לעברו ולאהבות הגדולות בחייו. וכך, במקום שהזיכרונות ייעלמו, העבר פולש גם להווה. יונתן בורא עבור בנו עולמות דמיון עשירים כמו אלה שיצר בילדותו, ויחד הם מתמסרים אליהם בתשוקה גדולה, אולי גדולה מדי. האם יונתן מחזיר דמויות מעברו ומביא אותן לחייו של בנו? ייתכן שהתשובות נחבאות ביחסים מלאי התהפוכות של יונתן עם אביו ובמשולש של אהבה ובגידה שמלווה אותו מאז ילדותו.


מפגש 5: יום ב', 3.7.23, בשעה: 17:00
אהבה יד ראשונה מאת מירה מגן
יוּלה, סופרת הזקוקה לאלמוניות ולשקט, מרחיקה עצמה לדירה זרה כדי לכתוב. מִשכּנהּ החדש בבית המשותף מפגיש אותה עם ניסוֹ, ילד כבד משקל, מָגי אמו, אופירה, בעלת בוטיק, אורנה ושאול לוי, זוג רופאים, סמדר, אישה עם עבר פסיכיאטרי עשיר, שירה, סטודנטית רווקה ונבוקו, גבר אנין ומתנשא. כל אחת מהדמויות הללו, השונות כל כך זו מזו, מייצגת פלח אחר בפסיפס העשיר של החברה היהודית – ישראלית. בכולן לוחשת גחלתה של אהבה ראשונה. יש מי שמתרפק עליה בגעגוע עז, יש מי שכמֵה לזכות בה סוף סוף, יש מי שמתכחש לה ויש מי שמתעב אותה — אולם כך או אחרת, כולן נחרכות באִשהּ.


מפגש 6: יום ב', 31.7.23, בשעה: 17:00
אנשים נורמלים מאת סאלי רוני
בתיכון שבו הם לומדים, קונל ומריאן מעמידים פנים שהם כלל לא מכירים. הוא שחקן כדורגל נאה ופופולרי והיא מבודדת מחברים, גאה וחכמה. כשקונל נאלץ להמתין בביתה של מריאן לאימא שלו, העובדת שם כעוזרת בית, מתחיל להירקם בין שני התיכוניסטים קשר, שמחד קשה להתכחש לו, ומאידך שניהם נחושים להסתירו. כעבור שנה, כשהם עוברים ללמוד בדבלין, בקולג' היוקרתי טריניטי, מריאן דווקא מצליחה למצוא את מקומה, ואילו קונל מדשדש, ביישן וחסר ביטחון, בשוליים החברתיים של הקמפוס. שוב ושוב הם נמשכים ונרתעים זה מזה, עד שדבר מה מעמת את שניהם ותובע מקונל לברר עם עצמו עד כמה הוא מוכן להרחיק לכת על מנת להציל את מריאן.


מפגש 7: יום ב', 14.8.23, בשעה: 17:00
איטליה מאת מרקו לודולי
איטליה היא נערה שהוכשרה להיות משרתת. היא מגיעה אל בית משפחת מרציאלי כבחורה צעירה ועוזבת אותו לאחר שנים, עם מותו של בעל הבית. את מיטב שנותיה היא מעבירה עם בני הזוג מרציאלי ושלושת ילדיהם והיא כצל נע בחייהם – נוכחת נפקדת על פי הצורך. בעיניה המתבוננות וברגישותה הרבה היא מתארת כרוניקה משפחתית מוכרת לכאורה, ועם זאת חד פעמית ונטועה עמוק בהוויית הזמן הזה.


מפגש 8: יום ב', 4.9.23 בשעה: 17:00
משפט אהבה מאת שרה שילה
זוג במחצית חייו, המחזיק מכבסה בעיר קטנה במרכז הארץ, משחזר את האירועים שהובילו לשבר גדול בחיי המשפחה. טראומה היושבת בלב סיפור אהבתם שעלילתו נפרשׂת כעין תעלומה המתפענחת לאִטה. הרחק מהריאליזם המוכּר, שוכן לו עולם מופלא של חפצים, ולהם תחושות, מחשבות וקולות. המאפיין עולם זה הוא אירוע בו מתאחדים חפצי הבית כדי להשיב את קיומו של זה שנעדר. בין בני הזוג כמו גם בין החפצים מתעורר ויכוח ער, קולני ומכמיר לב בשאלה "מתי ובאיזה מקום קרה מה שקרה". ביצירה מלאת דמיון נחשפת הורוּת במשבר, מסע חיפוש טעון רגשות, חקירת מיניוּת ואהבה, באמצעות סיפורו של בית, במלוא מובן המילה.


מפגש 9: יום ב', 9.10.23, בשעה: 17:00
בוקר וערב מאת יון פסה
ילד נולד, שמו יהיה יוהנס ולימים יהיה דייג. חייו המפציעים מתמלאים בפלא הקיום, וגוועים כדרך הטבע. בין שני הקטבים האלה נפרשת בוקר וערב – יצירתו הלירית ורבת היופי של יון פוֹסֶה, ונפרשים חייו ומותו של אדם. חיים אלה כמו נכתבים מעצמם, שכן בין חדרי ביתו של יוהנס, בין המזח לסירתו המיטלטלת בים, בין חוויות של ממש לתעתועי הדמיון, עובר הסופר יון פוסה חרש ורושם את תדרי הקיום החולפים על פניו. רישומיו של פוֹסֶה צלולים, עדינים ומרגשים.


מפגש 10: יום ב', 6.11.23, בשעה: 17:00
ההבטחה מאת דיימון גלגוט
בשנת 1986, בחווה ליד פרטוריה, דרום אפריקה, נפרדת משפחת סווארט הלבנה מהאם, רייצ'ל. לפני מותה רייצ'ל ביקשה מבעלה להבטיח שימסור לרשות המשרתת השחורה, סלומה, את הבית הקטן שבו היא מתגוררת. האב, הבן ושתי הבנות חלוקים ביניהם בנוגע לחובה לקיים את ההבטחה. במהלך שלושת העשורים הבאים, ועל רקע ארבע לוויות, ההבטחה הלא ממומשת מרחפת מעל ההתפוררות האיטית של המשפחה. במדינה כולה מתחוללות תמורות מפליגות – משטר האפרטהייד בא אל קיצו ותקוות גדולות נמהלות באכזבות מרות. קולו של המספר נע בין נקודות המבט של הדמויות, ומשרטט תמונה רבת רבדים של משפחה הכורעת תחת נטל הגורל והאובדן.


מפגש 11: יום ב', 4.12.23, בשעה: 17:00
מחר ניסע ללונה פארק מאת אילנה ברנשטיין
במהלך ימים ספורים, כשחורף מר משתולל בחוץ, על רקע משבר קיומי מתמשך, ורגע לפני שהיא מאבדת לחלוטין שליטה על חייה, מחליטה אם צעירה, ילדה כמעט בעצמה, לקחת את שני ילדיה ללונה פארק. סיפור זה מעמיד במרכזו אישה בודדה מצויה המתמודדת עם אימהותה מול תפישת האימהות הטובה.


מפגש 12: יום ב', 25.12.23, בשעה: 17:00
סיד מאת אסתי ג' חיים
שלוש נובלות בספר: "זיכרון סמוי", "וחג לה שמח", "סיד". הדמויות בשלושת הנובלות נאבקות לחיות את החיים שהן ראויות להם מול מציאות שרירותית ועולם נטול חמלה. בנובלה הראשונה, אליה, אישה צעירה שחוותה טראומה, מנסה להיחלץ מהשפעתה ההרסנית. בנובלה השנייה, חנה, אישה המתקשה להשלים עם גילה, חוגגת את יום הולדתה השישים ותשעה בדרך לא שגרתית. בנובלה השלישית גבר קשיש בשם לצי מבקש נואשות את אהבתה של קרובת משפחתו, אסתר.

תכנית המפגשים לשנת 2023
המפגשים יתקיימו בימי ב' בשעה 17:00

מפגש 1: יום ב', 22.1.24 בשעה: 17:00
רחשי תודה מאת דלפין דה ויגאן
מישקָה, מגיהה לשעבר בעיתון צרפתי, מרגישה כבר זמן מה שהשפה הולכת וחומקת ממנה. "שלבים ראשונים של אפאזיה," כך הוסבר לה, אבל למישקה לא אכפת איך מכונֶה מחול המילים שבראשה. מה שחשוב לה הוא שהחיפושים אחר האנשים שהיא חבה להם את חייה לא ייפסקו עכשיו. כל רצונה הוא לומר להם מילה אחת לפני שיהיה מאוחר מדי. למישקה אין ילדים אבל יש לה את מארי, שאוהבת אותה והיא אסירת תודה על כל מה שמישקה עשתה עבורה. אל מערכת היחסים העדינה בין שתי הנשים הללו, שנולדו מרחק של דור זו מזו, אבל התגוררו שנים באותו בניין בפריז, נכנס ז'רום, קלינאי תקשורת, שמטפל במישקה.


מפגש 2: יום ב', 19.2.24 בשעה: 17:00
היקשרויות עזות מאת ויוויאן גורניק
אישה בוגרת מתהלכת עם אמה הקשישה ברחובות מנהטן. מבעד לטיולים הללו, המלאים זיכרונות, תלונות והומור משותף, פורשת הסופרת את מאבקה כבת למצוא את מקומה בעולם. בד בבד משחזרת גורניק את חוויות ילדותה בניו יורק של שנות הארבעים והחמישים, כאשר התגוררה עם משפחתה בבניין המאוכלס ביהודים בני מעמד הפועלים. בלב הספר ניצבות מערכות היחסים בין השכנות, כאשר הנשים והילדות נותרות בממלכה משלהן. זהו גם סיפור התבגרות וחניכה נשית באמצעות דמויות נשיות ואמה; אישה חזקה ממעמד הפועלים, פעילה סוציאליסטית בחשאי, אם ובת זוג אוהבת. שכנתן נטי, זרה החיה בין יהודיות, אישה למודת אובדן אשר מיניותה המופגנת דנה אותה לשהייה מתמדת בשולי החברה. המודלים הנשיים הללו יעצבו את נפשה של המספרת ויכתיבו את יחסיה עם החברה הפטריארכלית, עם עבודתה ועם נשים אחרות בשארית חייה. זהו גם דיוקן של חברה ותקופה.


מפגש 3: יום ב', 18.3.24 בשעה: 17:00
יש אנשים שמדברים ככה מאת יונתן שגיב
יום אחד, בחצר בית הוריו, יונתן שגיב מאבד את קולו. בבת אחת הוא נכלא בבועה של שתיקה. בעזרתה של רופאה, קלינאית תקשורת, הוא יוצא להתחקות אחר עקבות קולו, המתגלה כקופסה שחורה של מחיקות, צלקות והשתקות. לדממה, מתברר, הורים רבים: מסע חניכה לגבריות , חיים חצויים בין בריטניה לישראל, מוות במשפחה שהגיע בחטף, ועודנו מטיל את צילו ממרחק השנים. בהדרגה מגלה המספר את הדרכים שבהן גזר על עצמו שתיקה, ומנסה להשיב את קולו מבעד להיסטוריה המכאיבה של היאלמו.


מפגש 4: יום ב', 15.4.24 בשעה: 17:00
הדור השני - דברים שאני לא מספר לאבא מאת מישל קישקה
אנרי קישקה, אביו של מישל קישקה, שנעצר על-ידי הגסטאפו כשהיה בן שש-עשרה, ושרד את אושוויץ ובוכנוואלד ושורה של צעדות מוות הוא הניצול היחיד מבני משפחתו. עם שובו נשא אישה והקים משפחה, אך כניצולי שואה רבים אחרים נותר אסיר של זיכרונותיו, זיכרונות שלא מדברים עליהם, והחיים בבית התנהלו בצל סיוטים מושתקים. בנו, מישל קישקה, מאייר, קריקטוריסט וקומיקסאי, החליט להתמודד עם העבר של אביו ובני המשפחה באיורים, אך לראשונה בחייו גם כתב, ומהחיבור הזה נוצר רומן גראפי על זכר השואה. קישקה חושף בגילוי לב ובהומור את הכאב המשפחתי הבין-דורי ומצליח להתפייס עם עצמו ועם אביו.


מפגש 5: יום ב', 20.5.24 בשעה: 17:00
בסלון של ברטה מאת אורה אחימאיר
המחברת, אישה סקרנית בעשור השמיני לחייה, יוצאת לגילוי סיפור משפחתי בווינה על תפארת אמניה ואנשי הרוח שלה. היא מתמקדת בשתי נשים מושכות לב, שהן עיר ומלואה: ברטה צוקרקנדל, שהפכה את הסלון הביתי למוקד תרבות מהפכני והייתה לדמות מרכזית במודרניזם הווינאי, ואף ניווטה מהלכים פוליטיים לקראת תום מלחמת העולם הראשונה, וגיסתה האלמונית אמליה, שזכתה לחיי נצח בזכות דיוקן שצייר גדול צייריה של וינה גוסטב קלימט. תולדותיהן של ברטה ואמליה, נשזרו באירועים היסטוריים מימי תור הזהב הווינאי עד מלחמת העולם השנייה, מעידות על התשוקה לחרוג מכבלים שנשים כמותן היו אזוקות בהם. מתוארת גם את אהבתם ותרומתם העצומה של יהודי וינה לתרבותה ולפריחתה, עד הקץ האכזרי והנחרץ, עם סיפוחה של אוסטרייה לגרמניה של היטלר.


מפגש 6: יום ב', 17.6.24 בשעה: 17:00
סיפורים מתוך הקובץ היונה שעל הגג מאת פרנץ קפקא
"בית הכנסת שלנו", "לפני הכניסה אל הבית", "חזרתי, פסעתי עד קצה המסדרון"
הקובץ "היונה שעל הגג" מכתבי קפקא, מציע לקורא תרגום חדש של מכתבו המפורסם אל אביו ומבחר של רשימות ופרגמנטים ספרותיים מן העיזבון. נדון בשני סיפורים: "בבית הכנסת שלנו" ו"לפני הכניסה אל הבית". בראשון, בסיפור זה מסופר על בית כנסת בעיירה הררית נידחת ועל חיה מוזרה השוכנת בה. בשני, גבר המבקש להיכנס לבניין ושני גברים השומרים על הפתח ואינם מתירים לו להיכנס.


מפגש 7: יום ב', 15.7.24 בשעה: 17:00
ארבע מדברות ואחת שותקת מאת גבריאלה אביגור-רותם
ארבע חברות נפש משכבר חושפות במהלך שנה דחוסה ומטלטלת סודות שהם חלק ממסכת גדולה של מלחמת החיים במוות: אהבה ובגידה, נאמנות והפניית עורף מבוהלת, קנאה על אופני ההסוואה שלה, אירוניה והומור, לצד חתירה אמיצה לאמת ונהייה צובטת לב ליופי. מי שמובילה אותנו במבוכי העלילה של הרומן הקריא להפליא הזה, מכונה בפי חברותיה 'פלס־מים', והיא היחידה שעיניה טחו מלראות את שהתחולל סביבה במשך שנים. נקודת התצפית של המספרת, המוגבלת על ידי אמונות מוצקות ומשאלות לב, וכישלונה להבין, בזמן אמיתי, "מי נגד מי", יוצרים מתח סיפורי וסצנות דרמטיות-קומיות למכביר.


מפגש 8: יום ב', 5.8.24 בשעה: 17:00
הצלחת שמתחת מאת מאיר שלו
במפגש זה נעמוד על אופן הקריאה האופייני לילדים בראשית קריאה (מהגן ועד כיתה ג'). כיוון שהקריאה של הילדים היא קריאה המשלבת טקסט ותמונה היא מכוננת מלכתחילה חווית קריאה שונה מזו של המבוגרים. אנו נתחקה יחד אחר טיבה של חוויה זו מתוך שימת דגש על החיבור בין טקסט מילולי וטקסט וויזואלי – ונתרשם משיתוף הפעולה בין הסופר מאיר שלו והמאייר יוסי אבולעפיה באמצעות הדגמה מספרים אחדים ובפרט מהספר האחרון: "הצלחת שמתחת".


מפגש 9: יום ב', 9.9.24 בשעה: 17:00
השתקן מאת ארי ליברמן
רונה גלזר־גלנטי יש תינוק בן עשרה חודשים, רומן שהיא לא כותבת ובעל, שבז לכולם מלבדה: הוא משוכנע שהיא עומדת להיות סופרת גדולה, והוא יעשה הכול כדי לעזור לה לממש את ייעודה. אבל מאז הלידה רונה לא מצליחה לקרוא כלום, שלא לדבר על לכתוב; עד שהיא נתקלת בתחרות פייסבוק ומחליטה לנסות: מה כבר יכול לקרות? הספר הלא נכון הוא סיפור על בגידה: לא עם גבר אחר, אלא עם זהות חדשה. זה סיפור על אישה שמגלה את עצמה מחדש כקוראת ואז ככותבת – והכל מאחורי גבו של בן זוגה.


מפגש 10: יום ב', 14.10.24 בשעה: 17:00
הסיפור אבודים מתוך הקובץ תמונות מחיי הכפר מאת עמוס עוז
כל הסיפורים בקובץ: "תמונות מחיי הכפר" מתרחשים בכפר דמיוני, תל אילן, שבו קיימים בתי איכרים בני שנה ויותר. אבל מתחת לפני השטח רוחשים סודות: מישהו חופר בלילות מתחת לבית של פסח הזקן, משהו מסתורי חבוי בחדר השינה של משפחת לוין. ומתווך נדל"ן נותר נעול במרתף ביתו של הסופר המת. וקורותיהן של דמויות שונות כראש המועצה, רופאת הכפר, ספרנית גרושה ואחרים.


מפגש 11: יום ב', 11.11.24 בשעה: 17:00
להבעיר מדורה (פעמיים) מאת ג'ק לונדון
ג'ק לונדון כתב שתי גרסאות לסיפור "להבעיר מדורה" – אחת בשנת 1902 והשנייה, בשנת 1908, המשולשת בגודלה. קריאת שתי הגרסאות בזו אחר זו – שהיא בהכרח קריאה משווה – מאפשרת לקורא להיות עד לשינוי המתחולל ביצירה בידי יוצרה. בשתי הגרסאות של "להבעיר מדורה" מסופר על התמודדותו של אדם, לבדו, מול הטבע, השלג והקור הקיצוני.


מפגש 12: יום ב', 9.12.24 בשעה: 17:00
מציאה מאת גרהם נורטון
כשאליזבת קין שבה לאירלנד לאחר מות אמה, דבר אחד עומד בראש מעייניה; להיפרד מהחלק הקודר והמדכא הזה בחייה. בית ילדותה עמוס עד גדותיו בחפצים מיותרים, ונוכחותה של אמה כבר מתפוגגת ממנו. אבל בתוך הבלגן היא מגלה ערימת מכתבים קטנה, שמעוררת את סקרנותה ומערערת את עולמה. ארבעים שנה קודם לכן, אישה צעירה יוצאת מבית אבן מבודד, עטופה באפלת הלילה ובצווחות הרוח, נמלטת מהצוקים ומהים. אין לה מושג לאן מועדות פניה, היא יודעת רק שעליה להמשיך הלאה ויהי מה. מציאה הוא סיפור מותח ונוגע ללב על סודות, על אובדן ועל פרשות דרכים בלתי אפשריות.

תמונה ראשית: אחרי הנשף, 1985, רמון קאזאס אי קארבו, מוזיאון מונטסרט, קטלוניה, AKG-Images
מתוך הספר: 'נשים קוראות בציור ובצילום', שטפן בולמן, בתרגום מגרמנית: טלי שוורצשטיין-בסר, עמוד 87, כנרת, זמורה-ביתן, 2009